Aandacht

De komende weken deel ik met jullie de vier kenmerken van onderling pastoraat. Reijer de Vries benoemt ze in dit artikel als het ABCD van ‘ik leef met je mee’. De A staat voor aandacht, oftewel aandachtige betrokkenheid. In onze cultuur is aandacht voor de ander een groot goed. We zijn namelijk steeds sneller afgeleid, bijvoorbeeld door de constante stroom prikkels die uit TV of smartphone komen. Maar de TV of de smartphone praten niet terug, en daarom blijft aandacht voor de ander belangrijk. Onze gemeenschap is sterk in de A van aandacht. Mensen nemen de tijd om naar elkaar te luisteren, waardoor er onderling vertrouwen ontstaat.

Wat kan helpen om een gesprek(je) diepgang te geven, is innerlijke ruimte. Dat betekent dat je niet bezig bent met allerlei randzaken terwijl je met iemand praat. Je hebt ruimte voor het gesprek, al is het maar voor heel even. Je bent je bewust van je humeur op dat moment, hoe je je voelt, en wat het verhaal van de ander bij jou oproept. Om innerlijke ruimte te hebben hoef je dat niet weg te drukken. Integendeel, het helpt om met liefde naar jezelf en je eigen gedoe te kijken. Want ook al zeg je het niet met zoveel woorden, dan ervaart de ander de ruimte om hetzelfde te doen.

Wil je meer weten over innerlijke ruimte? Via deze link kun je een boekje downloaden met uitleg over het zogenaamde Diamant-model. Innerlijke ruimte staat in dit model centraal.

Jesse de Bruin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.