Het ABCD van ‘ik leef met je mee’

We bouwen als gemeenschap aan onze toekomst. We zijn bijvoorbeeld bezig met pastoraat. Ik hoor soms de vraag: ‘wat is pastoraat nu eigenlijk?’ Of: ‘wanneer is iets pastoraat en wanneer is het gewoon een gesprek bij de koffie?’ Goede vragen natuurlijk, waaruit blijkt dat het thema leeft. Pastoraat is iets wat eigenlijk al heel veel gebeurt in onze gemeenschap. Dat is heel fijn, want pastoraat is als onze spierkracht. Het is één van de onmisbare ingrediënten voor een vitale, aantrekkelijke gemeente. Ik herlas deze week een artikel van Reijer de Vries, waarin hij uitlegt wat onderling pastoraat is. Volgens hem is pastoraat meeleven met elkaar, waarvan hij een aantal typische eigenschappen noemt. Hij noemt die kenmerken het ABCD van ‘ik leef met je mee’. De komende weken deel ik graag de vier kenmerken van onderling pastoraat met jullie. Want het is leuk om pastoraat te kunnen herkennen waar het al gebeurt. En misschien stimuleert het ABCD ook om te bedenken wat we nog meer willen als het gaat om pastoraat, welke spieren we nog willen trainen.

Sta je te popelen om het ABCD nu al tot je te nemen? Lees het artikel dan vast hier.

Jesse de Bruin

Eén reactie:

  1. Bedankt. Heel relevant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.