Christelijk

Deze weken bespreek ik met jullie het ABCD van ‘ik leef met je mee’ (uit dit artikel). Daarin beschrijft Reijer de Vries de vier kenmerken van onderling pastoraat. Hij geeft het derde kenmerk de naam ‘Christus’ of ‘christelijk’. Wat bedoelt hij daarmee? Hij noemt het de ‘verticale dimensie van het geloof’. Dat betekent niet dat iets alleen pastoraat is, als in het gesprek het geloof expliciet ter sprake komt. Volgens De Vries kan het gaan om allerlei zaken: een zorgvuldig gekozen tekstje op een kaart, laten weten dat je voor iemand bidt, of de motivatie om vanuit naastenliefde een ander op te zoeken.

In onze gemeente zal verschillend worden gedacht over deze ‘C’ van onderling pastoraat. Voor de een zijn de typisch christelijke vormen van pastoraat onmisbaar, de ander blijft daar liever van weg. De Vries onderkent dan ook dat deze dimensie van onderling pastoraat op verschillende manieren vorm kan krijgen. Gelukkig kan dat in onze ‘gemeenschap van zoekers en zieners’. Ik heb ons al eerder vergeleken met de Emmaüsgangers. We hebben onze eigen verlangens en behoeften, we zijn allemaal individuen. Het bijzondere is dat we tóch met elkaar onderweg zijn en blijven. We houden elkaar vast. En soms, even, herkennen we de Opgestane in ons midden.

De week na Pasen heb ik even vakantie. Over twee weken gaan we dus weer verder met alweer het laatste kenmerk van onderling pastoraat, de ‘D’. Ik wens jullie allemaal gezegende Paasdagen toe!

Jesse de Bruin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.