Betrokkenheid

Deze weken bespreek ik met jullie het ABCD van ‘ik leef met je mee’ (uit dit artikel). Daarin beschrijft Reijer de Vries de vier kenmerken van onderling pastoraat. Deze week het tweede kenmerk, de ‘B’ dus: (sociaal gevormde) betrokkenheid. Daarbij gaat het erom, dat een contact is ingebed in een gemeenschap. Stel: je komt iemand tegen in de supermarkt. Je kent diegene uit de Johannes. Daardoor krijgt het contact een bepaalde kleur, je kent diegene immers uit de kerk. Je zou de gemeenschap kunnen vergelijken met een web waarin allerlei onderlinge verbindingen bestaan. Je weet bijvoorbeeld dat iemand altijd op dezelfde plek in de kerk zit, maar opeens zie je diegene niet meer. Dat valt op. Als je diegene later ergens anders tegenkomt, vraag je hoe het gaat. Dat maakt het contact pastoraal, volgens de B van betrokkenheid.
Ik moet ook denken aan Hanna’s herberg, een prachtig voorbeeld van sociaal gevormde betrokkenheid. Ik heb gehoord en zelf gezien dat mensen die regelmatig in Hanna’s herberg komen naar elkaar omzien, gewoon omdat de groep een netwerk van betrekkingen vormt. Ook bij Hanna’s herberg gebeurt dus onderling pastoraat.
Jesse de Bruin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.